E-nummer
E962
Namn
Salt av aspartam och acesulfam
Kan ha animaliskt ursprung
Nej

Aspartam-acesulfamsalt är ett salt av de båda sötningsmedlena aspartam (E 951) och acesulfam K (E 950). Kalium är dock borttaget. En fördel med saltet är att kristallerna löses upp betydligt snabbare och är dessutom mer stabilt än aspartam som är svårlösligt. Aspartam och acesulfam K förstärker varandras sötningseffekt och saltet är 300-400 gånger sötare än vanligt socker. Får användas i samma produkter som aspartam och acesulfam K. Livsmedel som innehåller aspartam ska märkas med uppgiften “innehåller en fenylalaninkälla”. Personer som har den medfödda sjukdomen fenylketonuri (PKU) kan inte bryta ned fenylalanin och behöver därför undvika livsmedel där aspartam ingår.

Hälsorisker

Aspartam-acesulfamsalt bryts ned i kroppen på liknande sätt som aspartam och acesulfam K. Aspartam bryts i kroppen ned till metanol, vilket är giftigt i större mängder. Det finns dock inget som tyder på att de mycket små mängder metanol man kan få i sig genom aspartam skulle vara något problem, då exempelvis fruktjuice innehåller metanol naturligt och dessutom i större mängder.