E-nummer
E420
Namn
Sorbitol, sorbitolsirap
Kan ha animaliskt ursprung
Nej

Sorbitol och sorbitolsirap tillhör gruppen sockeralkoholer och finns naturligt i bland annat äpplen, päron, plommon, körsbär och rönnbär. Framställs syntetiskt ur stärkelse och är hälften så sött som vanligt socker. Vanligt sötningsmedel som även kan konsumeras av diabetiker, men är inte helt energifritt. Används som konsistens- och sötningsmedel. Som konsistensmedel får sorbitol användas till de flesta livsmedel som får innehålla tillsatser. Som sötningsmedel får sorbitol användas bland annat till sockerfri eller energireducerad dessert, glass, sylt och marmelad, konditorivaror och frukostflingor. Får också användas till såser, senap och bantningspreparat. Bakterierna i munnen kan inte bryta ned sockeralkoholer till syra och inte heller använda dem som energikälla. Båda dessa saker gör att sockeralkoholer är bättre för tänderna än vanligt socker.

Hälsorisker

Sockeralkoholer binder vatten i tarmen och det är därför som som de kan ha en laxerande effekt om man får i sig för mycket. Om produkten innehåller mer än 10 % sockeralkoholer ska den märkas med att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.