Övriga livsmedelstillsatser, vad är det och varför används de i livsmedel?

I gruppen övriga livsmedelstillsatser finns ämnen som har vitt skilda användningsområden. Surhetsreglerande medel reglerar pH-värdet i maten. Mikroorganismer som förstör maten tycker inte om sura miljöer och surgörande medel förlänger därför hållbarheten på mat. Vanligt salt är ingen tillsats men många andra salter räknas däremot som livsmedelstillsatser. När du neutraliserar en syra med en bas så får du ett salt. Många tillsatser är salter av olika naturligt förekommande syror. Ett salt löser sig ofta bättre än den ursprungliga syran i många produkter och är av den anledningen mer fördelaktigt att använda.

Klumpförebyggande medel ändrar ytan på kornen i till exempel pulversoppor så att de inte klumpar ihop sig, även om pulvret utsätts för fukt. Smakförstärkare är en livsmedelstillsats som har fått mycket uppmärksamhet. E 620 glutaminsyra förekommer naturligt i många livsmedel som grönsaker, parmesanost, broccoli och kött. De som är känsliga för E 620 reagerar ofta även på mat som innehåller ämnet naturligt.

Ytbehandlingsmedel är vanligtvis ett vax som ger en skyddande yta på till exempel färsk frukt, konfektyrer, snacks, nötter och kaffebönor. Skyddet kan vara ett sorts emballage eller ett skydd mot mögel. Förpackningsgaser och drivgaser används bland annat i kött- och fiskförpackningar och skyddar mot mikroorganismer. Består av t ex av koldioxid, kväve och syre som förekommer i vanlig luft.