Konsistensmedel, vad är det och varför används det?
Konsistensmedel är ett samlingsnamn för en grupp tillsatser som har gemensamt att de används för att påverka matens konsistens. Emulgeringsmedel gör att man kan förena till exempel vatten och olja, som annars inte blandar sig. Stabiliseringsmedel används ibland i fruktyoghurt och salladsdressing för att fruktbitarna och örterna ska fördela sig jämt i hela produkten. Dressing med stabiliseringsmedel är lite trögflytande men får en lösare konsistens när du skakar den så att den lättare rinner ut ur flaskan. På salladen återgår den till sitt något fastare stadium, vilket gör att den stannar på bladen istället för att lägga sig i botten på skålen. Glass utan stabiliseringsmedel är hård och blir lätt isig när den tas in och ut ur frysen.
Förtjocknings- och geleringsmedel hör man på namnet vad de används till. Modifierad stärkelse kan låta skumt men är vanlig stärkelse från till exempel potatis som man har modifierat mekaniskt (t ex torkat och malt) eller kemiskt så att den tål frysning och upptining bättre än vanlig stärkelse och kan därför vara bra i produkter som är frysta. Stabiliserings- och förtjockningsmedel är vanliga i lightprodukter där man tagit bort fettet ur produkten som annars blir för lösa i konsistensen.
Konsistensmedel i hushållet
För att få en sås eller en kräm att tjockna till rätt konsistens kan man tillsätta mjöl. Tillsatser med E-nummer 1404-1451 har samma ursprung som mjölet vi använder hemma, men har modifierats för att stärkelsen i mjölet ska bli stabilare och tåla upphettning och frysning. Äggula innehåller E 322 lecitin och fungerar som ett emulgeringsmedel i till exempel bearnaisesås, majonnäs och glass.
- E400 Alginsyra
- E401 Natriumalginat
- E402 Kaliumalginat
- E403 Ammoniumalginat
- E404 Kalciumalginat
- E405 Propylenglykolalginat
- E406 Agar
- E407a Bearbetad Eucheuma-alg
- E407 Karragenan
- E410 Fruktkärnmjöl
- E412 Guarkärnmjöl
- E413 Dragant, tragakant
- E414 Gummi arabicum, Akaciagummi
- E415 Xantangummi
- E416 Karayagummi
- E417 Taragummi
- E418 Gellangummi
- E422 Glycerol
- E423 Gummi arabicum modifierat med oktenylbärnstenssyra
- E425 Konjakgummi, konjakglukomannan
- E426 Sojabönshemicellulosa
- E427 Cassiagummi
- E431 Polyoxietylen(40)stearat
- E432 Polyoxietylensorbitan-monolaurat (Polysorbat 20)
- E433 Polyoxietylensorbitan-monooleat (Polysorbat 80)
- E434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)
- E435 Polyoxietylensorbitanmonostearat (Polysorbat 60)
- E436 Polyoxietylensorbitantristearat (Polysorbat 65)
- E440 Pektin, amiderat pektin
- E442 Ammoniumfosfatider
- E444 Sackarosacetatisobutyrat
- E445 Glycerolestrar av trähartser
- E450 Dinatriumdifosfat, trinatriumdifosfat, tetranatriumdifosfat, dikaliumdifosfat, dikalciumdifosfat, monokalciumdifosfat
- E451 Pentanatriumtrifosfat, pentakaliumtrifosfat
- E452 Natriumpolyfosfater, kaliumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfater, kalciumpolyfosfater
- E459 Betacyklodextrin
- E460 Mikrokristallin cellulosa, cellulosapulver
- E461 Metylcellulosa
- E462 Etylcellulosa
- E463 Hydroxipropylcellulosa
- E464 Hydroxipropylmetylcellulosa
- E465 Metyletylcellulosa
- E466 Karboximetylcellulosa, natriumkarboximetylcellulosa
- E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa
- E469 Enzymatiskt hydrolyserad karboximetylcellulosa
- E470a Natrium-, kalium-, och kalciumsalter av fettsyror
- E470b Magnesiumsalt av fettsyror
- E471 Mono- och diglycerider av fettsyror
- E472a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
- E472b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
- E472c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar
- E472d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar
- E472e Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar
- E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider
- E473 Sackarosestrar av fettsyror
- E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror
- E475 Polyglycerolestrar av fettsyror
- E476 Polyglycerolpolyricinoleat
- E477 Propylenglykolestrar av fettsyror
- E479b Termiskt oxiderad sojabönsolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
- E481 Natriumstearoyl-2-laktylat
- E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat
- E483 Stearyltartrat
- E491 Sorbitanmonostearat
- E492 Sorbitantristearat
- E493 Sorbitanmonolaurat
- E494 Sorbitanmonooleat
- E495 Sorbitanmonopalmitat
- E499 Stigmasterolrika växtsteroler
- E920 L-cystein
- E927b Karbamid
- E1204 Pullulan
- E1404 Oxiderad stärkelse
- E1410 Monostärkelsefosfat
- E1412 Distärkelsefosfat
- E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat
- E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
- E1420 Stärkelseacetat
- E1422 Acetylerat distärkelseadipat
- E1440 Hydroxipropylstärkelse
- E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
- E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse
- E1451 Acetylerad oxiderad stärkelse
- E1452 Stärkelsealuminiumoktenylsuccinat
- E1505 Trietylcitrat