Konsistensmedel, vad är det och varför används det?

Konsistensmedel är ett samlingsnamn för en grupp tillsatser som har gemensamt att de används för att påverka matens konsistens. Emulgeringsmedel gör att man kan förena till exempel vatten och olja, som annars inte blandar sig. Stabiliseringsmedel används ibland i fruktyoghurt och salladsdressing för att fruktbitarna och örterna ska fördela sig jämt i hela produkten. Dressing med stabiliseringsmedel är lite trögflytande men får en lösare konsistens när du skakar den så att den lättare rinner ut ur flaskan. På salladen återgår den till sitt något fastare stadium, vilket gör att den stannar på bladen istället för att lägga sig i botten på skålen. Glass utan stabiliseringsmedel är hård och blir lätt isig när den tas in och ut ur frysen.

Förtjocknings- och geleringsmedel hör man på namnet vad de används till. Modifierad stärkelse kan låta skumt men är vanlig stärkelse från till exempel potatis som man har modifierat mekaniskt (t ex torkat och malt) eller kemiskt så att den tål frysning och upptining bättre än vanlig stärkelse och kan därför vara bra i produkter som är frysta. Stabiliserings- och förtjockningsmedel är vanliga i lightprodukter där man tagit bort fettet ur produkten som annars blir för lösa i konsistensen.

Konsistensmedel i hushållet

För att få en sås eller en kräm att tjockna till rätt konsistens kan man tillsätta mjöl. Tillsatser med E-nummer 1404-1451 har samma ursprung som mjölet vi använder hemma, men har modifierats för att stärkelsen i mjölet ska bli stabilare och tåla upphettning och frysning. Äggula innehåller E 322 lecitin och fungerar som ett emulgeringsmedel i till exempel bearnaisesås, majonnäs och glass.