- E-nummer
- E213
- Namn
- Kalciumbensoat
- Kan ha animaliskt ursprung
- Nej
Kalciumbensoat är ett av bensoesyrans (E 210) salter och framställs syntetiskt. Bensoesyrans salter har fördelen att lösa sig bättre i olika livsmedel än den ursprungliga syran. Effektivt mot jäst- och mögelsvampar och mot vissa bakterier i sura livsmedel. Får användas till desserter, kokta kräft- och blötdjur, soppor, dressing, läsk, saft, sylt, marmelad och gelé m m.
Hälsorisker
Kan ge allergiska symptom så som hösnuva, astma eller nässelfeber hos personer som är extra känsliga. Om man inte tål acetylsalicylsyra, som finns i t ex Treo och Magnecyl, kan bensoesyra och dess salter orsaka överkänslighetsreaktioner. Dessa personer får även symptom av att äta exempelvis lingon och tranbär eftersom bensoesyra och acetylsalicylsyra förekommer naturligt i dessa bär. Hos personer utan överkänslighet finns inga kända hälsorisker.