Aromer och aromämnen, vad är det och vad används det till?

Aromer har inga E-nummer och regleras inte enligt tillsatsförordningen utan via en särskild föreskrift om aromer. Aromerna tas inte upp särskilt i denna app.

När man tillagar ett livsmedel ändras smak och lukt. Aromämnen tillförs livsmedel för att återställa smaker och lukter som ibland förlorats i produktionen och ibland även för att förstärka eller förändra smaken och lukten på befintliga produkter. Ibland kan aromer ersätta råvaran helt för att det är billigare.

Att tillföra charkprodukter rökarom är idag ett vanligt alternativ till traditionell rökning med ved eller flis. Ett rökkondensat är enkelt förklarat traditionell rök från ved som renats på skadliga ämnen. Alla skadliga ämnen försvinner inte, men rökkondensatet innehåller alltså betydligt lägre halter av hälsofarliga ämnen jämfört med vanlig rök och produkter som behandlats med rökkondensat får märkas ”rökt”.

Av rökkondensat kan man sedan tillverka rökarom som man till exempel kan pensla, spraya eller spruta in i charkprodukter. Produkter behandlade med rökarom får inte märkas ”rökt”, utan får istället märkas ”med röksmak” eller liknande.