Sötningsmedel, vad är det och varför används det?

Sötningsmedel används som en ersättning för socker så att läsk och andra godsaker inte ska innehålla så mycket energi som kan göra oss överviktiga och gynnar karies. Det finns tre huvudgrupper; sockerarter, sockeralkoholer och icke energigivande sötningsmedel.

Sockerarter är vanligt socker och betraktas inte som en tillsats utan som en livsmedelsråvara. Sockeralkoholerna utvinns ur vanligt socker och är oftast något mindre söta än socker. De tas upp långsamt i kroppen och gör att vatten hålls kvar i tarmen och kan därför göra att du blir lös i magen. De är inte lika skadliga för tänderna då de inte sänker pH i munnen, som gynnar karies, och att de kariesbildande bakterierna inte kan använda sockeralkoholer som energikälla.

En grupp sötningsmedel som kan konsumeras av diabetiker är de icke energigivande sötningsmedlen. De är mellan 30–20 000 gånger sötare än vanligt socker och man behöver därför ytterst lite av dem. När man byter ut socker mot ett sötningsmedel i en produkt kan man behöva tillsätta ytterligare livsmedelstillsatser för att få en liknande smakupplevelse.