Konserveringsmedel, vad är det och varför används det?

Konserveringsmedel använder man för att hindra bakterier, mögel- och jästsvampar från att utvecklas och förlänga hållbarheten på mat. Konserveringsmedel har olika effekt på mikroorganismer och därför behöver man ibland tillsätta flera olika konserverande ämnen i ett livsmedel. Samverkan mellan olika konserveringsmedel kan göra att den totala mängden tillsatt medel blir mindre än om man skulle använda endast ett ämne. Att tillsätta konserveringsmedel till mat är ett av många sätt att förlänga hållbarheten på mat som i sin tur leder till minskat matsvinn. 

Konserveringsmedel i hushållet

E 260 ättiksyra har ett brett användningsområde i hushållet. Vanlig ättika används till inläggningar, dillkött, pajdeg med mera. Det är även använt som ett effektivt rengörings- och ogräsmedel(!). Lingon och hjortron är exempel på bär som naturligt innehåller bensoesyra, E210. Det är därför som du kan göra rårörda sylter av dem utan att tillsätta konserveringsmedel.