Färgämnen, vad är det och varför behövs de?
Rätt färg på livsmedel är viktigt för hur vi upplever att maten smakar. Industriell tillagning och konservering av livsmedel gör ibland att maten förlorar sin ursprungliga färg. Genom att tillsätta färg till maten kan vi som äter den till och med uppleva en rikare smak bara för att det ser mer aptitligt ut. Sinnena spelar oss ett ordentligt spratt!
Färgämnen i hushållet
E 150 a har du säkert använt själv när du till exempel kokat knäck. Det är vanligt socker som blir brunt när det upphettats och kallas sockerkulör. Paprika krydda består av torkad mald röd paprika och när du använder den kan du lägga E 160 a betakaroten, E 160 d lycopen, E 160 c paprikaoleoresin och E 161 b lutein till menyn. Alla dessa ämnen förekommer naturligt i röd paprika.
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin
- E104 Kinolingult
- E110 Para-orange
- E120 Karmin
- E122 Azorubin
- E123 Amarant
- E124 Nykockin
- E127 Erytrosin
- E129 Allurarött AC
- E131 Patentblått V
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyll
- E141 Klorofyll-kopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör, ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen
- E151 Briljantsvart BN
- E153 Vegetabiliskt kol, Carbo medicinalis
- E155 Brun HT
- E160a Karotener, betakaroten
- E160b Annattoextrakt, bixin, norbixin
- E160c Paprikaolerosin, Kapsantin, Kapsorubin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8′-karotenal
- E161b Lutein
- E161g Kantaxantin
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider och järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK